6 ötlet, hogy rend legyen a gyerekszobában

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem pár fontosabb kapaszkodót, hogy kevesebb idegeskedéssel menjen a rendrakás szülőnek és kiskorúnak egyaránt:

 

1, Vond be a gyereket

Légy résen már pici korától, engedd hogy segítsen, ne mentsd fel azzal, hogy majd te megcsinálod (ezt is). Neki is elégedettséget okoz, ha önmaga képes (rend)teremteni, és megszokja, hogy a tetteknek következménye is van. Vagyis ha szétpakol, akkor el is kell rámolnia.

 

2, Kategorizálj és mutasd meg, hova tegye a játékot

Ahhoz, hogy valami a helyére kerülhessen, elengedhetetlen, hogy legyen kijelölt helye. Kiskorban minél egyszerűbbek és tágabbak a kategóriák, annál könnyebben döntenek: könyvek, plüssök, építőjátékok, társasok, akciófigurák/barbie-k, puzzle-ok stb., Ne bonyolítsd túl! A kisebbeknél zavart okoz, ha nem egyértelmű, hova pakoljanak. Ilyen esetben inkább el sem teszik a játékot (ez egyébként nálunk, felnőtteknél is így van). Az elején fontos, hogy megtanítsd neki, melyik játék hova kerüljön.

A nagyobbaknál persze már egyre árnyaltabbak és osztottabbak lehetnek a kategóriák, főleg, ha saját maguk hozzák létre őket.

 

3, Ne legyen bonyolult a tárolás

Gondold át, hogy melyik tárolónak legyen teteje és melyiknek ne. Ha szekrényben vannak a dobozok és nem kell egymásra tenni őket, akkor praktikusabb fedél nélkül használni őket.

Érdemes jelölni, címkézni is a dobozokat, ládákat. A piciknél egy színes rajz a tároló elején megkönnyíti a felismerést.

 

4, Legyen rend a rajzasztalon, íróasztalon is

Figyelj ezekre a területekre, mert könnyen összegyűlnek itt „átmenetileg” a kisautók, babaruhák, matricák és szélforgók.

Nálunk például bevezettük, hogy az új játékok a rajzasztalra kerülnek elsőként. Ez a kiemelt helyük, itt még nagyon szem előtt vannak, de idővel (1-2 hét) elkerülnek a megfelelő tárolókba, polcokra.

 

5, Légy kitartó

3-4 éves kortól újabb és újabb trükköket, magyarázatokat találnak ki a lurkók, hogy kibújjanak a feladat alól. Ne hagyd magad! Tudom, hogy egyszerűbb és persze gyorsabb is, ha te csinálod meg. De ezzel többnyire azt éred el, hogy a gyerek hamar megtanulja: ha elkezdi a szokásos játszmát, akkor annak az lesz a vége, hogy anya/apa elrámol helyette. A saját érdekedben legyél határozott és higgadt, ne hagyd, hogy behúzzon a csapdába! Tartsd magad az elhatározásodhoz: aki szétrámol, az pakol össze (persze segíteni ér).

 

6, Segíts neki, ha úgy érzed

Vannak olyan alkalmak, időszakok, amikor jól jöhet még akár neked is, ha segítesz a gyereknek a rámolásban. Ha nagyon terheltek a napok, kevés az idő otthon, akár a rámolást is használhatod arra, hogy együtt legyetek. Lehet, hogy nem tűnik a legideálisabb megoldásnak, de miért ne beszélgethetnétek rendrakás közben?

 

 

 

2017-05-29T13:20:08+00:00